maandag 15 april 2013

Jezelf beschermen tegen de zon

Na dat heerlijke weer van gisteren willen we natuurlijk meer. Het is wel altijd belangrijk om je goed te beschermen tegen de UV-stralen van de zon.


Wat is zonnebrand? Zonnebrand is het verschijnsel dat de huid kan verbranden als iemand zich te lang in het licht van de zon bevindt. Dit wordt niet veroorzaakt door de voelbare warmte van de zon, maar door de ultraviolette straling van de zon.
Dit is niet alleen pijnlijk, maar ook heel gevaarlijk omdat je er huidkanker van kan krijgen.
Je huidskleur geeft ook een beetje aan hoe snel je kan verbranden, heb je een lichte huid, kun je snel verbranden,als je een getinte huidskleur hebt verbrand je minder snel, het is wel altijd belangrijk om je te beschermen, welke kleur je huid ook is.
Kinderen onder de 15 jaar zijn erg gevoelig voor de schadelijke stoffen van de zon, dat komt doordat de kinderhuid nog niet helemaal is ontwikkeld. Volwassene hebben een hoornlaag op hun huid, die hun bestaat uit dode huidcellen die op natuurlijke wijze beschermt tegen straling, uitdroging, en het binnendringen van schadelijke stoffen. De hoornlaag is pas ontwikkeld als een kind 4 jaar is.

Jezelf beschermen
Het eten van voldoende fruit en groenten, rijk aan antioxidanten kan de schade van de zon helpen verminderen en de huid beschermen tegen schade door UV-stralen. Ook het regelmatig insmeren met zonnebrandcrème kan je huid beschermen. Let er op als je in de schaduw zit dat je dan ook kunt verbranden.
Je hebt verschillende soorten zonnebrandcrèmes, olie en melk, en die kunnen in verschillende verpakkingen zitten zoals een knijpfles, een spuitfles, en een soort deofles. Geen product is niet goed, je betaald voor sommige producten gewoon meer.

Na je uit de zon komt is het belangrijk om jezelf in te smeren met aftersun, het verzorgt je huid goed, en zorgt ervoor dat je je kleurtje langer hebt.

Wat te doen als je toch bent verbrand?
  1. Zorg altijd dat je thuis een tube met Aloë Vera gold gel in huis hebt. Dit helpt de huid verkoelen en genezen en komt altijd goed van pas als je verbrand bent in de zon.
  2. Ga onmiddellijk uit de zon en vermijd de zon enkele dagen zodat je huid kunt genezen.
  3. Drink veel water. Water helpt het lichaam verkoelen en zuiveren.
  4. Stap onder een lauwe douche of ga lekker in een lauw bad zitten. Zorg ervoor dat het water echt niet te heet is, want anders is het voor je lichaam niet mogelijk om af te koelen. Stap ook nooit onder een compleet koude douche, want onderkoeling kan hiervan het resultaat zijn. Laat je lichaam op deze manier afkoelen en probeer je huid niet met zeep te wassen, want dit kan uitdroging veroorzaken.
  5. Koel je huid met natte doeken. Dit zorgt voor een verfrissende werking en verlichting van de pijn.
  6. Smeer je huid na het koelen in met een goede aftersun. Aftersun zorgt er voor dat je huid vettig blijft en niet uitdroogt.


Ik hoop dat je er wat aan had, en dat je altijd voor je de zon ingaat nog even denkt aan de zonnebrandcrème. 

Doei xx Anouk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten